raya angpow

rupa luar paket cantik


tp yg dlm lagi cantik


thn ini sy masih brnasib baik krn dpt duit ry dr kak dib, bos bsr sy. kak dib ni antara majikan yg baik & murah hati krn dia tdk pernah lupa utk bg duit raya kpd anak2 buahny. ini mrupakn duit raya ke-6 sy dpt. terima kasih kak dib, semoga Allah murahkn rezeki kak dib.
`
sy td tlh ditag olh chipsmunk di http://asamboi.org/Chipsmunk/. ini kali ke-2 sy ditag & adalh spt berikut :

1) perkara yg paling sy tdk suka adalh melakukn sesuatu yg sy anggap bodoh. perkara yg sy anggap bodoh itu mgkn sesuatu yg disukai olh org lain, jd dlm hal ini ia agak subjektif. cth mudah ialah melakukn perkara yg sama brulang2 spt iklan burung murai.
2) sy mula memakai cermin mata pd usia 15 thn. kuasa pd masa itu ialah 50 utk kedua2 mata. kuasa tu kmudinny meningkat kpd 70 dua2 mata stlh memasuki kolej hingga sekarang. satu pencapaian yg memberangsangkn

3) sy lbh suka pndekatn 'straight to the point' bila brhdpn dgn masalah. tak suka perangai suka bg 'hint' atau guna perumpamaan. lbh duduk brsemuka, ckp apa yg jd masalah & cari penyelesaian.

4) sy suka kemas rmh bila x ada org. sbbny susah nk buat apa2 kl ada org

5) sy peminat transformers & dlm usaha mngumpul permainan transformers, trutama generasi 1 atau G1

6) sy anak no 3 tp byk melakukn kerja2 yg sepatutnyer dibuat anak sulung

7) warna kegemarn biru. masa kecil2 dulu mmg fanatik warna biru, apa2 brg sy mesti biru. prnh satu ketika sy ke kolej pki baju melayu serba biru, naik motor warna biru smbl galas beg warna biru. hinggakn 'junior'2 kolej pggl sy 'abg biru'

seterusny sy akan tag mrk yg brikut :
`
resipi raya delights kali ini ialah biskut gajus & capuccino crunch dipetik dr myresipi.com.


biskut gajus

bhn2 :

225 g mentega - lembut
140 g gula icing - diayak
1 biji kuning telur
140 g gajus - panggang & kisar halus
380 g tepung gandum - diayak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emplex @ lacinta - jika tiada tdk apa
1 sudu kecil serbuk vanilli @ esen vanilla
kuning telur - utk sapu
kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasan

cara membuat :

1) mentega & gula dikacau hingga sebati
2) masukkn kuning telur & kacau lg hingga rata.
3) masukkn vanilli, emplex, baking powder, gajus kisar & kacau sebati lg.
4) masukkn tepung & uli hingga mnjd doh yg lembut & blh dibtk. ambil sdkt doh & btkkan spt buah gajus, hias dgn 1 biji kacang gajus sbg tangkainy.
5) susun atas dulang pembakar & sapu kuning telur di atasny.
6) doh jg blh dicanai & diterap ikt acuan yg digemari, sapu kuning telur & hias dgn gajus.
7) bakar pd suhu 150C selama 15 min @ hingga kekuningan.
8) sejukkn biskut atas redai & simpan dlm bekas kedap udara.
`

capuccino crunch

bhn2 :

250 g mentega - lembut
160 g gula @ gula icing - diayak
2 biji kuning telur
1 sudu bsr minyak kopi
1 sudu bsr serbuk koko
80 g tepung susu
50 g tepung kacang hazel @ apa saja kekacang yg dikisar halus
350 g tepung gandum
250 g blok coklat (choc block) - potong dadu kecil utk inti
250 g coklat masak - dicairkan secara double-boil
1 sb mentega - dicairkan secara double-boil
bhn hiasan - 100 thousands @ kekacang yg di cincang
mangkuk kertas kecil

cara membuat :

1) kacau 4 bhn pertama dlm mangkuk hingga rata.
2) masukkn 3 bhn berikutny & kacau rata lagi.
3) masukkn tepung sdkt2 sambil diuli hingga mnjd doh yg lembut.
4) ambil sdkt adunan, isikn sebutir blok coklat & btkkn bulat spt guli & susun diatas dulang pembakar.
5) buat hingga habis. bakar hingga masak pd suhu 150C selama 10-15 min. sejukkn biskut.
6) celup biskut dlm coklat masak cair & isikn dlm mangkuk kertas & taburkn bhn hiasan.
7) biarkn coklatny keras seblm disimpan dlm bekas bertutup. (blh jg dimasukkn dlm freezer utk cepatkn pngerasan coklat.
`
fadhilat solat tarawih

mlm ke-27 :
Allah S.W.T akan mngurniakn kpdny kemudahn utk melintasi titian sirat sepantas kilat.

mlm ke-28 :
Allah S.W.T akan mnaikkn kedudukanny seribu darjat di akhirat.

0 Comments:

Post a Comment



Newer Post Older Post Home