aidilfitri treats

suka dpt brg percuma


minggu ini sy tlh prsiapn raya mnjd makin bagus dgn penerimaan brgn raya. yg prtama butang baju melayu sumbgn kak mun. memandgkn butang bj yg lama dh hilang beberapa butang maka tdk perlu lh pergi beli lg.
`
biskut kak siti, yg azwa punya lupa nk ambil gmbr


seterusny sy tlh terima biskut raya yg dibeli dr azwa & kak siti. abg pl dh bw blk kerepek2 yg dibeli dr kwn2ny. cuma tinggal skrg ketupat, lemang & rendang shj. ada sesiapa yg sudi 'sponsor'? hehehe
`
smlm sy tlh brbuka puasa dgn jiran. ini kali ke2 buka puasa dgnny. kali ini jiran nk mkn burger king, mngidam katany. puasa2 pn blh mngidam eh...kami tlh ke carefour wangsa maju krn burger king sana paling dkt dgn rumah kami.
`
kami tiba jam 6.30 ptg & keadaan burger king lengang, tdk spt kfc & mc donald yg dh sesak dgn pelanggan. olh krn lmbt lg utk brbuka kami pn pusing2 carefour cuci mata.
`
bykny mknan utk 2 org


tiba jam 6.55 kami pn kembali ke burger king utk pesan mkn. burger king yg td lengang mula penuh dgn pelanggan. mujur cuma ada 2 org pelanggan shj dpn kami. jiran nk mkn set chicken fiesta iaitu 3 burger chicken royale, 3 kentang goreng, 6 ketul naget ayam & satu botol air f&n starwberi. set itu spatutny utk 3 org tp jiran nk jg, lapar katany. kami jg tlh pesan kek hershey's pie yg mrupakn kek coklat.
`
nmpk sdp tp tak


nmpk sdp & mmg sdp

secara keseluruhn rasa burgerny tdk berapa sdp, naget ayam pn biasa shj. tp kek coklatny spd, kek itu ada 3 lapis; cream coklat ditabur cip coklat pd lapisan prtama, cream vanila pd lapisan ke2 & kek pd ke3. kesdpn kek ini blh disamakn dgn kek secret recepi, mmg sdp.
`
resepi raya delights hr ini ialah biskut dahlia & , dipetik dr myresepi.com


bhn2 :

8 oz tepung gandum
3 oz tepung kastard
1 1/2 oz tepung ubi
6 oz gula halus
7 oz marjerin @ mentega
1 biji kuning telur
1 sudu esen vanilla
ceri merah dan hijau utk hiasan

cara membuat :

1) pukul gula & marjerin hingga kembang.
2) masukkn telur sdkt demi sdkt. masukkn esen vanilla. putar lg seketika.
3) ayakkn tepung gandum, tepung ubi & tepung kastard.
4) masukkn adunan tepung ke dlm adunan mentega sdkt demi sdkt, spatula blh digunakn
5) terap mnggunakn acuan semperit. jika adunan agak lembik tmbh sdkt gandum
6) hias dgn ceri
7) bakar dlm ketuhar
`
tat keju nenas


bhn doh tat :

450 g mentega lembut
3 biji kuning telur
1 biji putih telur
100 g gula halus @ gula icing
100 g keju kraft diparut & dilecek
1 kg tepung gandum diayak

bhn2 inti :
2 biji nenas diparut
450 g gula pasir
1 biji pelaga,
2 kuntum bunga cengkih (jika suka)

cara membuat :

1) sediakn inti dahulu, masak nenas brsama airny sekali hingga kering sdkt
2) masukkn gula, pelaga & cengkih, masak lagi sehingga pekat dan brkilat. matikan api dan sejukkn.
3) utk dohny; mentega, gula, keju, kuning telur, putih telur dan 1 sudu vanilla digaul hingga rata. 4) masukkn tepung sdkt2 & uli dgn tangan hingga adunan mnjd doh yg blh dikepal.
5) kemudian canai & terap spt tat biasa & masukkn intiny.
6) hias tat ikut kreativiti masing2 dgn mnggunakn lbhn doh yg ada.
7) bakar hingga masak pd suhu 160 C selama 20 min atau mngikut kepanasan ketuhar masing2.
`
fadhilat solat tarawih :

mlm ke-24 :
Allah S.W.T akan mmbuka peluang utk 20 thn ibadat

mlm ke-25 :
Allah S.W.T akan mngangkat seksa kubur drny.

mlm ke-26 :
Allah S.W.T akan mngurniakn pahala 40 thn ibadat

0 Comments:

Post a Comment



Newer Post Older Post Home