mnggu dpn umat Islam akn mnyambut aidilfitri & spt yg dimaklumkn mnggu ini brmula lh raya treats - resepi2 yg blh disediakn utk juadah hari raya nanti. hr ini resepiny iala kacang karamel brcoklat
bhn2 :
60g mentega
110g gula caster
1 sudu besar golden syrup
250g susu pekat manis
1/2 sudu besar ekstrak vanila
75g kacang dicincang kasar
25g kacang almond @ hazel
100g dark chocolate dicincang
10g vegetable shortening putih & pejal
50g dark chocolate dicairkn
red sugar utk hiasan
cara2 membuat :
1) masak campurn mentega, gula caster & golden syrup atas api perlahan & kacau selalu hingga gula caster cair
2) masukkn susu pekat manis & masak hingga mendidih. kecilkn api & kacau selalu selama 6 minit @ hingga campurn mnjd warna karamel
3) padamkn api & masukkn vanila, kacang & kacang @ almond, kacau rata. alihkn campurn ke dlm bekas tahan api & biarkkn sejuk
4) bentukkn campurn mnjd btk bola, letak atas dulang & sejukkn dlm peti ais
5) campurkn dark chocolate & vegetable shortening dlm double boiler & masak hingga cair.
6) celupkn bebola karamel yg tlh sejuk dlm camprn coklat & susun atas foil aluminium. masukkn semula ke dlm peti ais
7) bila sejuk tuangkn dark chocolate cair ke atas bebola & hiaskn dgn red sugar. sejukkn semula dlm peti ais - blh mnghasilkn 32 biji bebola coklat
diambil dr majalah the malaysian women's weekly disember 08
3 Comments:
-
- ezzati said...
September 15, 2009 at 10:34 PMcomeinyeeee..huhu..msti sedap kan- Mat`amiT said...
September 16, 2009 at 1:11 PMyes sudah tentu, nanti zati cuber2 ahhh- Mohamad said...
September 17, 2009 at 2:09 PMDowh, sdapnyer coklat, aku ni pantang tgk coklat mesti nak makan punyer.