resipi kali ini ialah tat nangka...slmt mncuba
bhn2 :
200g isi nangka
100g gula
10ml air
200ml susu sejat
1 sudu besar esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
bhn2 pastri :
300g tepung gandum
100g gula ising
120g mentega
1 biji telur
cara membuat :
1) adunkn bhn2 pastri dlm pngadun hingga mnjd pastri lembut. bungkuskn pastri dlm cling wrap & sejukkn dlm peti ais selama 30 minit
2) bentukkn pastri kpd bentuk bulat seberat 30g setiap satu & leperkn dgn roller setebal 3mm. masukkn ke dlm acuan tat & cucuk bahagian bawahny dgn garfu.
3) panaskn ketuhar pd suhu 190 c & bakar pastri selama 15 minit @ hingga mnjd perang
4) utk membuat isi tat masukkn nangka, gula, air, susu sejat & esen vanila dlm periuk & masak atas api perlahan hingga isi nangka mnjd lembut. tambah tepung jagung & kacau hingga pekat. angkat & biarkkn sejuk
5) isikn pastri dgn isi tat & hidangkn - hidangn utk 4 org
diambil dr majalah the malaysian women's weekly oktober 08
3 Comments:
-
- Mohamad said...
September 17, 2009 at 2:08 PMBro lama tak post pasal menan ni, dah nak pencen menan ker? kekeke. Jgn la pencen hehehe- Mat`amiT said...
September 18, 2009 at 5:37 PMbkn beb aku dh ada blog br dedicate utk menan, sila singgah ker auto-dect.blogspot.com- Mohamad said...
September 18, 2009 at 10:19 PMokok, aku buubuh link kat blog aku ;)