ramadhan cuisine



sedar @ tdk sdh 1/2 ramadhan brlalu & tinggl seminggu lg sblm ramadhan cuisine digantikn dgn raya treats. resipi kali ini mrupakn hidangn barat yg popular di msia iaitu makaroni bolognaise

bhn2 :
400g daging @ ayam dicincang
2 tin (411g) tomato cincang
1 tin tomato puri
1 biji bawang besar dicincang
sdkt lada sulah
2 sudu besar garam
1 sudu besar herba campurn spt oregano @ basil @ apa2 herba kegemarn
500g makaroni dimasak spt yg dinyatakn pd pembungkus
300g keju cheddar dihiris

bhn2 sos :
40g mentega
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar tepung gandum
1 liter susu

cara2 membuat :
1) panaskn ketuhar pd suhu 180 C
2) gaulkn daging, tomato, tomato puri, bawang, lada sulah, garam & herba dlm bekas. didihkn atas api & kecilkn api bila mndidih. kacau selalu & angkat slps 30 minit
3) panaskn mentega hingga cair. goreng bawang putih selama 1/2 minit. masukkn tepung gandum & kacau selama 1/2 minit lg. jgn biarkn mnjd perang.
4) masukkn susu & kacau perlahan2 hingga mnjd pekat. tutup api
5) masukkn makaroni & 1/2 keju dlm campurn daging td & gaul sebati. bahagikn kpd 2 bhgian (l liter setiap bhgn). tuangkn 1/2 sos atas 1 bhgn & 1/2 lg pd bhgn kedua. taburkn lbhn keju td.
6) bakar dlm ketuhar selama 30 minit @ smpi mnjd perang - hidangn utk 8 org

diambil dr majalah the malaysian women's weekly ogos 08

3 Comments:

  1. stephentan82 said...
    Selamat berpuasa and hari raya.
    Mohamad said...
    Umm. sodapnyer huhuhu
    Anonymous said...
    looks awesome, must try!

Post a Comment



Newer Post Older Post Home