sedar @ tdk sdh 1/2 ramadhan brlalu & tinggl seminggu lg sblm ramadhan cuisine digantikn dgn raya treats. resipi kali ini mrupakn hidangn barat yg popular di msia iaitu makaroni bolognaise
bhn2 :
400g daging @ ayam dicincang
2 tin (411g) tomato cincang
1 tin tomato puri
1 biji bawang besar dicincang
sdkt lada sulah
2 sudu besar garam
1 sudu besar herba campurn spt oregano @ basil @ apa2 herba kegemarn
500g makaroni dimasak spt yg dinyatakn pd pembungkus
300g keju cheddar dihiris
bhn2 sos :
40g mentega
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar tepung gandum
1 liter susu
cara2 membuat :
1) panaskn ketuhar pd suhu 180 C
2) gaulkn daging, tomato, tomato puri, bawang, lada sulah, garam & herba dlm bekas. didihkn atas api & kecilkn api bila mndidih. kacau selalu & angkat slps 30 minit
3) panaskn mentega hingga cair. goreng bawang putih selama 1/2 minit. masukkn tepung gandum & kacau selama 1/2 minit lg. jgn biarkn mnjd perang.
4) masukkn susu & kacau perlahan2 hingga mnjd pekat. tutup api
5) masukkn makaroni & 1/2 keju dlm campurn daging td & gaul sebati. bahagikn kpd 2 bhgian (l liter setiap bhgn). tuangkn 1/2 sos atas 1 bhgn & 1/2 lg pd bhgn kedua. taburkn lbhn keju td.
6) bakar dlm ketuhar selama 30 minit @ smpi mnjd perang - hidangn utk 8 org
diambil dr majalah the malaysian women's weekly ogos 08
3 Comments:
-
- stephentan82 said...
September 6, 2009 at 12:34 PMSelamat berpuasa and hari raya.- Mohamad said...
September 6, 2009 at 8:28 PMUmm. sodapnyer huhuhu- Anonymous said...
September 8, 2009 at 9:06 AMlooks awesome, must try!