ramadhan tiba lg & sekali lagi memberi peluang kpd umat Islam seluruh dunia utk melipat gandakn pahala melalui pelbagai amaln ibadat. hrp2 kita semua dpt menggunakn peluang yg ada sebaik mgkn.
`
ini jg brmakna ramadhan cuisine kembali ke the ark of thought. spt thn lps Insya Allah sy akn paprkn resipi2 hidangn yg blh disediakn sbg juadah brbuka puasa @ brsahur. ramadhan cuisine akn dipaprkn setiap 3 hari sekali hingga mnggu ke-3 ramadhan. ini akn diikuti aidifitri treats yg akn memaparkn resipi2 biskut & kuih yg blh dijdkn juadah utk hari raya nanti.
`
bebola daging brsos yogut & lemon
bhn2 :
500 g daging dicincang
1 biji bawang bsr dicincang
1/4 cawan breadcrumb
1/4 cawan daun parsley dicincang
2 biji bawang putih ditumbuk
1 besar sudu paprika
1 besar sudu cayenne @ cili giling
1/4 sudu sebar garam
2 sudu besar minyak masak
bhn sos :
3/4 cawan yogut
kulit 1 biji lemon yg dikukur
2 sudu besar daun parsley dicincang
cara membuat :
1) gaulkn daging, bawang, breadcrumb, parsley, bawang putih, paprika, cayenne @ cili giling & garam dlm mangkuk
2) ambil campurn td dgn sudu besar & bentukkn mnjd bola mggunakn tangan yg basah
3) panaskn minyak dlm kuali atas api yg sederhana. masukkn bebola bila api panas & masak antara 8-10 minit. balik-balikn bebola supaya masak sekata & mnjd perang
4) utk sos gaulkn yogut, kulit lemon & daun parsley dlm mangkuk hingga sekata
5) angkat bebola & hidang brsama sos - hidangn utk 6 org
diambil dr majalah the malaysian women's weekly march 09
Selamat berpuasa!!!