ramadhan cuisine is back

ramadhan tiba lg & sekali lagi memberi peluang kpd umat Islam seluruh dunia utk melipat gandakn pahala melalui pelbagai amaln ibadat. hrp2 kita semua dpt menggunakn peluang yg ada sebaik mgkn.
`
ini jg brmakna ramadhan cuisine kembali ke the ark of thought. spt thn lps Insya Allah sy akn paprkn resipi2 hidangn yg blh disediakn sbg juadah brbuka puasa @ brsahur. ramadhan cuisine akn dipaprkn setiap 3 hari sekali hingga mnggu ke-3 ramadhan. ini akn diikuti aidifitri treats yg akn memaparkn resipi2 biskut & kuih yg blh dijdkn juadah utk hari raya nanti.
`


bebola daging brsos yogut & lemon

bhn2 :

500 g daging dicincang
1 biji bawang bsr dicincang
1/4 cawan breadcrumb
1/4 cawan daun parsley dicincang
2 biji bawang putih ditumbuk
1 besar sudu paprika
1 besar sudu cayenne @ cili giling
1/4 sudu sebar garam
2 sudu besar minyak masak

bhn sos :
3/4 cawan yogut
kulit 1 biji lemon yg dikukur
2 sudu besar daun parsley dicincang


cara membuat :
1) gaulkn daging, bawang, breadcrumb, parsley, bawang putih, paprika, cayenne @ cili giling & garam dlm mangkuk

2) ambil campurn td dgn sudu besar & bentukkn mnjd bola mggunakn tangan yg basah

3) panaskn minyak dlm kuali atas api yg sederhana. masukkn bebola bila api panas & masak antara 8-10 minit. balik-balikn bebola supaya masak sekata & mnjd perang

4) utk sos gaulkn yogut, kulit lemon & daun parsley dlm mangkuk hingga sekata

5) angkat bebola & hidang brsama sos - hidangn utk 6 org


diambil dr majalah the malaysian women's weekly march 09

2 Comments:

  1. The Rebel said...
    hg ni...time tgh lapar lah hg pi letak resepi2 yg best2 nih! :p

    Selamat berpuasa!!!
    Mat`amiT said...
    kalu dh lapaq nanti suruh org rumah masak ptg ni...blh teman tumpang sekali hehehe

Post a Comment



Newer Post Older Post Home