welcome holy ramadhan

bln ramadhan yg mulia tiba lg. thn ini merupakn kali pertama sy eid mubarak dgn the ark of thought. semoga ibadat puasa thn ini lbh baik & sempurna dr thn lps, Insya Allah.
`
sempena bln mulia ini sy brhajat Insya Allah utk mngadakn ruangn 'ramadhan cuisines' dimana setiap hari ke-3 sy sepjg ramadhan akan memaparkn resepi masakn yg blh dimasak utk juadah brbuka. sy akan cuba mncari resepi yg mudah tp sedap agar mereka yg bujang blh mncuba lbh2 lg di hujung minggu.
`
sbg prmulaan sy ingin memberikn resepi pengat pisang
bahan2 :
8 biji pisang abu
1 keping gula melaka
1 helai daun pandan
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air

cara membuat :
1) kupas pisang & belah 2 @ setebal gy dikehendaki
2) masukkan gula melaka, daun pandan & pisang ke dlm periuk. buka api & biarkn mndidih smbl kacau perlahan2
3) masak sehingga pisang empuk
4) bhn2 td hendaklh sentiasa dikacau perlahan supaya ia tdk brkeping
5) campurkn santan sblm diangkat; blh dihidang panas @ sejuk

sumber : akhbar perdana
`
bln ramadhan turut dikenali sbg bln ibadat krn setiap ibadat yg dilakukn mnjanjikn pahala yg dilipat gandakn. antara ibadat khusus pd bln ini adalh solat sunat tarawih. sabda Nabi Muhammad S.A.W yg diriwayatkn Saidina Ali bin Abi Thalib :
'Org2 mukmin yg melakukn solat tarawih pd bln ramadhan akn mndpt kelebihn spt beriku :

malam pertama - dosany keluar spt ia br dilahirkn ibuny
malam kedua - dosany diampuni, bgt pula dosa kedua ibu bapany jika keduany itu org mukmin'

brsambg pd masa akan dtg

0 Comments:

Post a Comment



Newer Post Older Post Home